Zlatý David!! No konečně!!

23.03.2013 15:48

    Již dlouhou dobu jsem čekal na něco neočekávaného v oblasti české hudby. Po mnohonásobně stejných výsledcích Českého slavíka a sem tam dosti předvídatelného výsledku v různých nominacích Anděla na mě přicházela hluboká nuda a deziluze. Až do nedávna, kdy jsem se dostal na stránky Zlatého Davida. Již pár songů z řad „muzikantů“ takovéto ráže ke mně dorazilo s předstihem, ale to, co jsem viděl na webu www.zlatydavid.cz mě opravdu nadzdvihlo a pak hned položilo do kolen.

     Aby bylo jasno. Zlatý David je jakási anticena pro ten nejhorší hudební paskvil roku. (zatím roku 2012). Tato cena vzešla z portálů  www.hudebnímasakry.cz a www.cilichili.cz. Dne 13. března došlo ke konečnému vyhlášení této anticeny v pěti kategoriích. A to zpěvák, zpěvačka, kapela, videoklip a průšvih roku. Nebudu se zastavovat u jednotlivých výherců a detailů ohledně různých ohlasů ze stran nominovaných „muzikantů“, které byly leckdy opravdu zarážející. Možná jen stojí za připomenutí vystoupení Leo Beránka (zpěvák roku) na přímém předávání Zlatého Davida. Je to vážně síla. (https://www.youtube.com/watch?v=SNbyxcH9xoQ)

      Nicméně mě opravdu pobavila nominace a posléze i pěkné druhé místo, na kterém se umístilo turné Michala Davida se symfonickým orchestrem. Pod fotografií Michala Davida na webu Zlatého Davida je ještě podtitulek, který skutečně sedí: „Kolotočář vařící smyčce. Orchestrální podání Nonstop nebo Největší z nálezů a ztrát patří pravděpodobně k nejbizardnějšímu turné dekády.“

       Konečně již někdo na plnou hubu veřejně řekl alespoň „něco“ pravdivého na účet Michala Davida. Jeho comeback a s tím i spojený úspěch u mas lidí považuji za naprosto neskutečný obraz kulturní dekadence části české společnosti. A ještě pozoruhodnější je Davidovo vlastní ego. Na adresu lidí, kteří hlasovali v anketě Zlatý David, sám velký mistr diskoték řekl, že „oni (všichni hlasující) muzice nerozumí.“ Není to trochu silné?

        Trochu se obávám, že ta hudební žumpa, která byla ordinována našim rodičům a dejme tomu i starším sourozencům za dob „totáče“ nyní opět začíná smrdět ve velkém. Pokud se do umění počítá hudba a pokud by umění povznášet lidského ducha, nechápu, jak je možné, že Davidovi hrají podklady lidé ze symfonického orchestru. Samozřejmě jsem si vědom role peněz, kterou Míša má a potřebu peněz na straně, která ke kultuře má sakra blízko, ale bohužel není asi tak dobře ohodnocena. Ale toto spojení je pro mě naprosto nepřípustné a je mi z toho na zvacení.

          Nicméně hovno bude chutnat nevalně, i když do něj přidáme cokoli. Bude to prostě pořád hovno a bude nejspíše i tak vždy smrdět. Trochu se jen bojím, aby se smrad a charakter hovna nepřenesl i na to, co hovnem zatím není, ale rychle se jím může stát.  Omlouvám se za tak vulgární slova, ale myslím si , že dobře popsat žumpu lze skrze slova jí nejbližší.

          Jsem moc rád, že takovýto web a anketa vznikly (Zlatý David) a lidé se mohli a doufám, že i budou dále moci zapojit do hlasování o hudebních paskvilech. Zřetelně se ukazuje, že neplatí heslo „Co Čech to muzikant“, i když si to nespíše mnozí z nominovaných stále myslí. Určitě má dál cenu šířit tyto „omyly hudby“, které se za rok nastřádají a dál rostou, jako houby po dešti. I přes fakt, že se mnohdy přes namistrovanou pózu a krustu těchto „vážných“ muzikantů, kteří jsou zamotány v jednom celku jako rozvařené špagety Clever v míse po minutě vaření, asi nikdy nedostaneme k probuzení jejich svědomí. A na náš apel "Prosím už ne! by oni řekli: "Chápeme Vás, je potřeba skončit!" To je jen jeden z ideálních scénářů. Čeho jsme však bohužel svědky je ona ošklivá estráda navracejícího se a nikdy neumírajícího prošlého zboží značek David, Janda, Gott, Vágner, Vondráčková, Vávra, Neckář atd. Proto jsem rád, že Zlatý David si vzal alespoň jednoho z „veleuznávaných muzikantů“ staré školy a částečně poukázal na šílený úkaz, který měl u fanoušků „krále české diskotéky“ úspěch. Tuto nominaci by si však zasloužili i jiní.

 

Efko