Zemitý skvost to napohled

15.05.2013 12:18

„Byl nebo nebyl?“, „Viróza nebo Becherovka?“, „Pravda nebo zase lež?“. I takto se lze ptát na hojně diskutovanou příhodu, která se stala panu prezidentovi Zemanovi, při výstavě korunovačních klenot ve Vladislavském sále na Pražském hradě. I zahraniční média tento „výstup“ různými způsoby komentovala. Je vidět, že Zemanův stav byl pro mnohé lidi zábavným výstřelkem, jako tomu bylo u krádeže pera exprezidentem Klausem. Jenže je to spíše na pováženou.

            Zeman určitě není nějaký svatoušek a je až pozoruhodné, jak takovýto muž může vůbec Českou republiku reprezentovat a zastávat roli prezidenta nějakého státu. Jako prezident by měl být do určité míry snad i jakýmsi vzorem? Vzorem pro to, co se děje v podhradí. Vždyť je neustále lidmi sledován, vystupuje při důstojných akcích, vyjadřuje se k politice (chtělo by se říci s nadhledem, který by měl být prezidentu vlastní) atd. Jak ale může být Zeman vzorem, když bylo již při prezidentských debatách zřejmé, že v mnoha případech si překrucuje informace tak, jak se mu zlíbí. Dodnes ještě Zeman nenaplnil slib, který se týká zaplacení dluhu za prezidentskou kampaň. Rovněž je přeci „zbytečné“, aby se řeklo, kdo sponzoroval onu masivní kampaň, při níž se z každého billboardu a domu culil vyretušovaný Zeman. Korunou na jeho hlavu by pak bylo vyřešení (znovuotevření) sporných kauz, které podnikl ve svém vládním období.

            Nad jednotlivými výstupy a situacemi lze přivřít oko, ale když se týkají jedné osoby, která je ve funkci natolik „výsostné“ a ve všech je aktérem, zdá se mi, že oko by mělo spíše zbystřit. Není to tak dlouho, co byl Zeman zvolen a již takto z kraje dělá ostudu. Zajímá mě, co bude dál a jaké budou jeho další výstupy, ale již tak nějak s klidným srdce mohu říci, že to nebude dobré.  Na závěr si vypůjčím větu od F. R. Čecha, příznivce Miloše Zemana, který řekl v jednom rozhovoru: "Nevěšte hlavu Češi, bude hůř."

(Efko)