Za pár hodin, jo?

23.10.2013 21:22

    Nedbám rad (a varování) kolegy z článku Prosím...dost! a budu psát o politice a zaneřádím tak virtuální prostor. Heywood o ní někde napsal, že její náplní je řešení konfliktů, čímž se možná dá vysvětlit ona nenávist i fascinace     . Jedním zajímavým pohledem na politiku je "textualismus": vidím kulturu jako text a jako text interperetuju její "významy". Politické kampaně a způsoby jejich výpravění jsou skvělým reservoárem pro analýzu mýtů. A to by byl před volbama hřích nevyužít.

   Před každými volbami v tuzemsku vznikají a kandidují nové strany. Je to vtipná podíváná. Například Zemanovci jsou muži v nejlepších letech, naučili se svému řemeslu a vzorně mu šéfovali. A představují činy: "Zastavili jsem Kalouska", což za tři měsíce vládnutní zní jako skvělej výsledek. Odborníci mají výsledky.

    Jenže výsledky má i Andrej Babiš. Není nutný se rozhlížet doprava, doleva, o to přece nejde. Funguje jeho "praktická politika", která se nijak neopírá o teoretická východiska. Není moderní ani provevropská apod., lavíruje v bezpečném středu mimo ideologie. Čechům se zalíbil tento model již v případě Věcí veřejných, strany, jejímž cílem bylo konat dobro tak "nějak vůbec" - a protože Babiš reprezentuje výsledky exaktní a nikoliv obtížně měřitelné (ledaže by se umění hodnotilo v procentech), má u pragmaticky myslících občanů nadějný vyhlídky.

    Ovšem Babiš i s populárním Schwarzenbergem ohlašují svými volebními nadějemi pokračování kapitalismu jednadvacátého století. Topka se neliší od ODS svým programem a činy (Ministerstvo kultury, letouny Casa, SKarty), ale intelektuálně-sentimentálním hrdinou. Nebo spíše synekdochou již vytváří. Fajfka je tradice, ale taky Sherlock Holmes a Winston Churchill. A Bond je taky Angličan. A je-li Schwarzenberg žitou vzpomínkou romantické minulosti, Babiš naplňuje nenaplněné porevoluční sny svým ("víceméně slušným", jak slýchávám) úspěšným podnikáním, reprezentuje ty "opravdové" podnikatele a individualistickou pýchu.

    Oba pánové napravují obraz o místních mužích, kteří jsou vesměs líní, necitelní a podvodní. Aféra kolem Nečasovy milenky je vnímána jako selhání slabého muže a mistrovství jeho milé. A proto může být Jamesi "Schwarzenbergovi" Bondovi odpuštěna náklonnost k ženám, jelikož svými aktivitami nenarušuje chod země, má právo na slabost kouření či návštěvu undergroundových koncertů. A Babiš je nakonec skoro socialista zaměstnávající tisíce spokojených dělníků a radostně platící daně státu. Je větší otec naší velké rodiny, nenechá se zakřiknout a umí pohladit.

    Obliba dílčích změn v rámci nepřehledného systému vypovídá o nechuti ke změnám vůbec. Ještě stále se vidíme jako dítě vyspělejší západní autority, která sice dělá chyby, ale to je lidský - musíme se stále učit. Signifikatní je, že neprobíhá diskuse o legitimitě demokracie, spíše se přesouvá v definovaném poli. V českém kontextu je tento pohled přisuzován pouze pravicovým stranám: antikomunistický étos, který zahrnuje levici vůbec, je stále mocným hlasem. 

    Mýty dnes žijí. Je proto otázka, zda-li snaha o jejich interpretaci není až příliš zanedbávaná - a mediální domy do toho tahat nemusíme, patří k jejich hlavním producentům, jsou součástí diskursu. Ale co, žejo, dyť je to všechno stejně nahovno.

dN.