Prosím....dost!

19.10.2013 23:07

Volby!!! Téma, které opět dominuje v denících, týdenících a měsíčnících, televizích, rádiích, internetu. Kam se člověk rozhlédne, všude vidí něco, co s volbami nějakým způsobem souvisí. To není nic jiného, co probírat? Nedávné volby prezidenta, které byly plné emocí a vášnivých diskusí osvětlovaly matičku zem jako ohňostroje na konci roku. Téměř neustále se v televizi objevovali kandidáti v různých křeslech na různých programech. Přičemž jsme mohli slyšet jen dokola se opakující teze a bonmoty. Deníky se navzájem citovaly a kopírovaly výzkumy z „parazitů“, které se na volby vždy nalepují. O internetu ani nemluvím.

       Jeden by řekl, že když se svět kolem nás mění poměrně rychlým tempem, že i volby a jejich průvodní jevy se budou nějakým způsobem měnit. Místo toho jsme opět svědky zastaralých klišé a masivních billboardů. Na nich je vyretušovaný xicht kandidáta či kandidátky a k tomu připojené heslo. Heslo nic neříkající. Anebo spíše říkající, ale ve formě nereálných slibů a líbivých frází, které nejeden štamgast hlásí do éteru. Jestliže si volič dá tu práci a přečte si volební programy, zjistí, že je „téměř“ jedno, koho bude volit. Programy jsou téměř totožné – každý ví, jaká cesta vede k blahobytu a ztracenému ráji. Je až paradoxní, že před volbami mají ony strany potřebné „know-how“ jak zatočit se vším, co běžných „dolních deset“ rozohňuje. Ale v praxi opět skutek utekl.  Jak je to možné? Možná proto, že se musí mezi sebou rvát, aby pak mohli utrhnutý kusanec dobře zužitkovat v dalším předvolebním období? Nebo naslibovaný med najednou vyčpí a steče po prvním umytí? Anebo strany ani své nálepkové programy nečtou a řídí se podle toho, co řekne strana nezávisle na programu?  Od deseti k pěti. Co mě opravdu uráží, není tak ona zastaralost a zoufalost nad tím, kam se sakra schovat před volbami, ale spíše masivní dávka drzosti od stran, které se vnucují člověku do běžného života a to čím dál tím více. Pokud se však občan začne mísit politikům do života, je to bagatelizováno a neutralizováno. Takže?

                Nezalepovat domy obrovskými předvolebními plakáty, nezasviňovat dále už tak zasviněná města. Místo masivních kampaní, které akorát člověka „serou“, činit se v daném volebním období a Vás, milí novináři, žádám o důležitější zprávy, než jsou ty, týkající se regionálních „prdů“. Když už to tady zahnívá, buďme alespoň kreativní.....a  takovému chodu událostí........už dost!!!

 

(Efko)