Prokletí "zbyznysování"

06.04.2013 17:53

Kolikrát člověk zaslechl z různých koutů ne moc lichotivé poznámky na adresu naší doby, v níž žijeme. Například, že je moc uchvátaná, nepřehledná, přesycená. A že v ní žijí anonymní, odcizení, „odlidštění“ lidé, kteří jsou přepracovaní, vystresovaní a neustále unaveni. Možná to někteří lidé takto přímo neslyšeli, ale jistě pokud se kolem sebe alespoň sem tam podívají, nemůže to uniknout jejich pozornosti. Každodenní nálety lidí na supermarkety, stále se zvyšující nároky na nejrůznější profese, čím dál častější syndrom vyhoření či v nejhorším případě odvezení do specializovaného centra, kde člověka donutí k tomu, aby se zastavil, ale až když už je pozdě.

            Jistě se hektickému tempu dá předcházet, ale ne každému se to podaří, a když už, jistě má u sebe stále svůj „chytrý telefon“, který je k němu připoutaný jako kardiostimulátor. Na úplné zastavení se a na to, zůstat jen sám se sebou prostě není běžně čas. Naléhavost „klidu“ na sebe mnohdy nenechává čekat a v pár hlavách se asi nejen proto zrodila myšlenka, že by z toho mohlo něco kápnout. Navíc se skrze dobrou reklamu a exklusivitu dostávají tyto „moderní terapie“ do módy.  Neříkám, že je to něco špatného, využívat „přirozené“ prostředky k tomu, aby se lidem ulevilo, namísto léčby skrze medikamenty z velkých farmaceutických firem. To je dobrá stránka věci. Druhá stránka těchto terapií je jejich peněžní náročnost. Například terapie tmou vyjde člověka na cca 1200 – 1500 Kč za den přičemž se doporučuje minimálně týdenní pobyt. V této ceně je pronájem pokoje s různým vybavením, pak jedno jídlo denně (mnohdy vegetariánské) a další pokrmy (saláty, musli atd.), nápoje a rovněž služba opatrovníka.

            Nejsem si tak zcela jist tím, že cena odpovídá nabídce. Za co se tedy v tomto případě vlastně platí? Především přeci za tmu. Za to, že „šikulkové“ udělali místo, kde člověk může být sám se sebou. Platí se úplně za to základní, co může člověk dělat sám. Nepotřebuje k tomu přeci takovou službu. Byznys se může udělat ze všeho. Ještě že ne vše je společností vyštracháno a následně zpeněženo. Již jsme se stali svědky prokletí této doby. „Zbyznysování“.

 

Efko