Pozvánka a hejt k ní nádavkem

19.04.2013 21:16

    Přestože jsem nepravidelným čtenářem Pelhřimovského deníku (navíc internetového), nemohl jsem se nevšimnout dvou (!) příspěvků na překrývající se téma: budoucnost lokálních kapel a nezasloužený neúspěch hudebních klubů. Pominu-li smutnou úroveň žurnalistickou, z obou článků čpí špatně skrývaná výčitka, ale nikoliv, jak bychom se mohli domnívat, směrem k pořadatelům a provozovatelům, ale nechápavému a ignorantskému publiku. Samozřejmě, svůj díl viny posluchačstvo nese též, i vstup volný je příliš drahý a kapely neplující ve vodách mainstreamu jsou "ňáký divný".

    Označím-li se neskromně za promotéra (což mi připomíná anabázi v Českým rozhlasu, kde náplň mé práce "produkčního" spočívala ve fotografování dechovek a chlastání plzní na baru), směle se mohu vyjádřit k výše zmíněné problematice. Fakt první: lidi prostě na koncerty nechodí. Budějcký pořadatelé NAAB pořádaj interesantní mejdany plný zahraničních kapel, vstup je sympatickej. Za přibližně pět let mý zkušenosti s pravidelnou účastí na jejich akcích jsem si nevšiml žádnýho nárůstu návštěvníků; že ve městě, kde by chtěl žít každý, je přes deset tisíc vysokoškolskejch studentů nemění absolutně nic. Poslední koncert ruský a dánský kapely, vstupný stovka, návštěva slabejch pětadvacet lidí (z toho pět pořadatelů).

    A fakt druhý: valná většina pořadatelů (zvlášť těch pelhřimovskejch) si zmíněnýho stavu vůbec není vědoma. Když se to stane jednou, dvakrát, není problém - stává-li se to pravidelně, asi je na čase se nad tím zamyslet. Taky nebudu prodávat písek na poušti, přestože je prvotřídní kvality. Promotérská strategie, pokud nějaká existuje, je uplně debilní - pozvu průměrnou kapelu za deset tisíc, přijde dvacet lidí, provar solidní. A proto příště pozvu průměrnou kapelu za dvacet tisíc, přijde dvacet lidí, provar ještě bytelnější a pořád nechápu, v čem je zakopanej pes. Bohužel se mi takhle jeví geniální taktika místních "promotérů". Bohužel pro ně.

    Není mým úmyslem poučovat ostatní. Ale mohu mluvit za sebe a za svý akce: například (a tím se dostáváme k proklamované pozvánce v nadpisu) příští pátek bude na Raketě koncert dvou kapel. Považuju je za dobrý, nevšední a zajímavý. Cesťák v ceně tří tabáků Javaanse Jongens 3/4 neboli nízký vstupný a žádný nervy okolo zaplacení provaru. Jenom střízlivej, pragmatickej přístup. Ve stejný datum třeba shání gig i jiná kapela z ČB, Vees, měli by to pěkně po cestě. Jenže to se najednou pohybujeme v několinásobně větších částkách a nejistotě zaplacení a blbýho pocity z toho plynoucího. Nicméně, pro klub typu Sklepa by to bylo pořád za hubičku. Ale proč zvát autorskou kapelu, když můžu přivítat revival, že jo.

    Místo skuhrání na vnější vlivy, falesnýho soucitu a trapný společenský kritiky ze strany pseudonovinářů bych raději zapojil mozek a jako rozumnej hospodář spočítal náklady a výnosy. Hrát si na světaznalýho promotéra a zvát do klubu pro sto lidí vyčpělýho metalistu z Maidenů je neomluvitelný zamrznutí myšlenkovejch pochodů. Abychom skončili vesele: v pátek Depakine Chrono a Microvomit a po ramenou se poplácáme taky.