Noise Gruppensex

18.03.2013 16:24

Donesu tolik seker

kolik máte hlav

Já vás naučím

milovat pokoru!

(Esmeq - Pokora)

 

    Pohříchu až po třech (respektive čtyřech) letech od vydání jsem se dostal k oceněníhodné knize a sbírce textů českých kapel nebo solitérů, kteří stojí nejen mimo hlavní proud, ale i mimo proudy alternativní, jak se dnes s oblibou říkává. Samotný název, Zpěv do odposlechu víc s podtitulem Texty českého noise, HC a punku, třídí potenciální kupce a čtenáře, což ve světě nic, nebo naopak mnoho říkajících názvů děl je jedině k užitku (aneb historka o malíři pokojů, který si s nadšením zakoupil Padesát odstínů šedi s vědomím, že sebezvdělávání není nikdy dost). Každopádně rolí poezie edukace jistě není a "poeta" beroucí ZDOV do ruky musí počítat s přívalem emocí značně odlišnějších, než si odnese z básní přírodních lyriků a zamilovaných bardů.

    Přestože výtky na skladbu knihy jsou zřejmé, každý postrádá své oblíbence (Lvmen, Gride), nelze nepochválit Tomáše Weisse za výběr: od praotců českého HC Michael´s Uncle až po "přistěhovalce" Todda Nesbitta alias Unkilled Workera. "Umělci! Nakonce spustěj ty svý hukoty a není stejně rozumět ničemu", píše Weiss v předmluvě a má pravdu - u koncertů typu "zahulenej pajzl pro padesát pankáčů" je otázka zpěvu zpravidla to poslední, co umělce a lyricky naladěné publikum zajímá. Přitom apriori předpokládat u umaštěnejch vlasáčů a pankáčů neschopnost napsat zajímavej text, nedejbože báseň, je na úrovni socrealistickejch demagogů počítájících kvalitu básně na počtu použití slov Stalin nebo Lenin. Ale protože texty opravdu není v zakouřenejch špeluňkách slyšet, bylo nutný jim vtisknout tvář a zasadit do rámu.

Drž se dál, drž se zpátky!

Noc je čistá - zlo zblízka!

Řež mi kus, drž mi háky,

vrať mi hocha. Zlá sloka.

(Aran/Gnu - Zlo zblízka)

    Hledat u všech uvedených textů společný průsečík je práce nejen obtížná, ale hlavně zbytečná. Nebylo by nic jednoduššího než napsat, že máme co do činění s latentní (a exponovanou) nenávistí či bolehlavem ze společnosti. Ale o čem je nakonec všechna poezie? "Tohle je scéna, ne literární hnutí", píše se na přebalu a nezbývá než souhlasit. Básnictví není zajímavé tím, k jakému proudu nebo směru se hlásí, co chce měnit a prosadit, nýbrž tím, že dokáže oslovit. Tyhle texty jsou jako sypání soli do otevřenejch ran - a nikdo se neprosí o milost. Ani náznak akademičnosti, předepsanejch kvazi uměleckejch rýmů, jen slovní jatka.

Když šoustají koně, jdi a styď se

Když šoustá trojský kůň

Definuj strategii

(Langer, Vyšohlíd - Gruppensex)

    Některé kapely již neexistují, jiné vznikly, scéna (snad) zůstává. Většina aktérů knihy se pohybuje okolo pražských Silver Rocket (Aran, Bourek, Lyssa, Fetch, OTK), takže ZDOV může být vnímáno jako ocenění aktivit, které pražští promotéři za léta existence vykonali. A kdo ví, třeba se za deset let dočkáme stejně výbornýho pokračování.

 

Zpěv do odposlechu víc

Za tratí, 2009

 

dN.