Na vzhledu záleží aneb jak se nechat ukojit pozlátkem

27.03.2014 12:20

Začneme od konce. Pozlátkem by se daly označit v případě tohoto článku situace, které nám „lidem“ jednoduše omamují smysly. Rádi se totiž necháváme krmit a u krmení též rádi odpočíváme. Je to přeci jen jednoduší, nežli se mít k dílu a neustále něco činit. Pokud máme nějaký problém takříkajíc na dosah ruky občas ji i pokrčíme a zkusíme onen problém vyřešit. Pokud se problémy dějí v cizích zemích a ještě je potřeba filtrovat informace a dávat si je dohromady alespoň k nějakému obrazu, už je ochota přeci jen menší.

         Narážím na nedávno ukončenou olympiádu v Soči a na právě nadcházející mistrovství světa, nejoblíbenějšího sportu, fotbalu, v Brazílii. Ale něco podobného bylo již v Pekingu na letní olympiádě v roce 2008.  Na jedné straně se budují obrovské komplexy vcelku na „zelené louce“ a v rekordních časech. A na té druhé jsou pak ti, kteří tyto „monstra“ staví. Dechberoucí kolosy, báječná uvítání celé olympiády, ohňostroje, kroje atd., přičemž toto vše je vystavěno na  omezení práv dělníků, nedostatečné bezpečnosti práce, velice nízkých či přímo žádných mzdách a v případě právě plánovaného MS ve fotbalu v Brazílii jde o přijetí dočasně platné legislativy chránící oficiální sponzory akce a osvobození FIFA od jakýchkoli daní.

         I přesto, že existují aktivisté, kteří na tyto výše zmíněné problémy upozorňují, tyto informace je nutné vyzískat z balastu kolem ohňostrojů,  enormních nákladů či z reklam nejvyšších představitelů státu (firem), kteří získávají „ve světě“ body za úspěšné splnění celé akce tím, že ony závažné problémy metou pod koberec a předkládají to, co se jim zrovna hodí. Bohužel se jim to pomocí médií vcelku daří a tak sportovci (ne vždy tomu tak bylo), běžní lidé, fanoušci atd. stejně shlížejí v nadšeném očekávání výkony svých „miláčků“. A po celé té maškarádě? Potopa.

         Takže opití pozlátkem se těšíme, co přijde dalšího, aby to bylo monstróznější, než předcházející „svátky sportu“. Pojďme se společně těšit na fotbal v Brazílii a buďme dále slepí k tomu, že se porušují lidská práva a podpořme další velkou šmelinu.

 

(Efko)