Mezi "grungem" a zemí? Přicházejí nás uzemnit METZ!!

30.07.2013 15:19

Otrhané džíny, tričko Cobaina a kostkovaná košile se mohou dnes zdát jako jakési retro nebo jako vzpomínka na staré dobré devadesátky a vlnu špinavého rocku. Ten si razil cestu skrze spleť zasvěcených a dnes se ona ryzost, drzost a přímočarost drží jen těžko a ukazuje ještě hůř. Těžké to mají především kapely, které se nějakým způsobem hlásí k onomu proudu.

          Příznivců a opravdových „otrhánků“ pomalu ubývá nebo jsou někde zalezlí. Tak se mi jeví situace kolem dnešních kapel, které se nechali inspirovat Melvins, Nirvanou, Mudhoney, Hole, Soundgarden, Pearl Jam, Alice in Chains, TAD atd. Asi není „grunge“ pro tuhle dobu prodejný a dost konzumní, aby ho mohly zase davy baštit i se strunami. Možná je to i tím, že je málo originálních kapel, které by se vyloženě nenechaly unášet hlavním tokem „grunge“. Dle mého soudu originální a energii sršící kapelou, která mi každým dalším poslechem evokuje onu atmosféru a „koule“ zašlého „grunge“ je nevybroušený diamant s názvem METZ.

            Jde o partu tří týpků ze země javorového listu. Jmenovitě jde o Alexe Edkinse, Haydena Manziese a Chrise Sloracha. Nevím, zda lze řadit METZ přímo ke „grunge“, ale mají onu energii, která již dnes není tak hlasitě slyšet, jak tomu bylo v devadesátých letech. METZ mě přejeli jako lokomotiva, která se drží motta: NEZASTAVUJEME! Bubeník-řezník, naléhavý řev a perfektně hřmějící basa se náhle zjevily jako nečekaná bouřka a smetly, co se dalo. Těžko popisovat něco, co vás takto náhle sasáhlo

            Jejich debutová nahrávka z roku 2012 jmenující se tak, jako samotná kapela je již na první poslech strhující. Vyšla v Subpop Records a zaujala natolik, že je i v širší nominaci na Polaris Music Prize za rok 2013. Metz (2012) obsahuje 11 skladeb, přičemž na první příčku bych pomyslně umístil song Knife in the Waterm The Mule nebo Sad Pricks. To jsou vážně šlehy. Zbývající písně jsou rovněž perfektní. Ostatně se můžete přesvědčit sami. Na youtube.com jsou i oficiální klipy METZ, na portálu bandcamp empétrojky nebo pojďte rovnou na koncert za 250,- dne 14. listopadu od 19:00 v Praze (klub Strahov 007). Určitě to bude nářez.

(Efko)